Київський національний технічний університет “КПІ” може пишатися тим, що для охорони та збереження здоров’я студентів має свою поліклініку, розташовану на території компактного проживання й навчання студентів – по вул. Янгеля 16/2. Також університет зберіг профілакторій на 200 місць, де щомісячно протягом року можуть оздоровлюватися студенти, та має достойний, як на теперішній час, спорткомплекс з багатопрофільними секціями.

Поліклініка наша невелика, з необхідними обслуговуючими підрозділами: клінічною лабораторією, рентген-кабінетом, кабінетом електрофізпроцедур (АКГ та ФГДС), кабінетами для обстеження роботи серця та шлунку, має необхідних профільних фахівців: стоматологи, гінекологи, терапевти, ЛОР, хірург, дерматолог, психотерапевт, які працюють відповідно до графіка. Чверть віку поліклініку очолює та дбає про кадровий склад і оснащення її завідувач – Михайло Васильович Шамардак. Поліклініка є лікувально-профілактичним закладом з кількістю контингенту, що обслуговується, до 25 тис., тому щорічно в осінньо-весняний період тут проводяться комплексні медогляди студентів І та ІІІ курсів, диспансеризація.

Що ж повинна була зафіксувати пам’ять першокурсника та зберегти на 6 років навчання?

По-перше, велику кількість студентів, яку обслуговує поліклініка, й у зв’язку з цим – знання напам’ять графіка роботи свого факультетського терапевта. Так, наприклад, ІПСА, ФЕА, ФАКС, ІХФ обслуговує лікар Людмила Мар’янівна Місецька і медсестра Наталія Миколаївна Новікова, працюють вони в 305-му кабінеті та приймають: понеділок, середа, четвер – у ІІ зміну; вівторок та п’ятницю – в І зміну, і так щотижня. Ці знання зекономлять та організують ваш час.

По-друге, на кожного студента в поліклініці заведено медичну карту за особистим номером (форма 025/0) – це моя документація, але особиста медична карта – ваша, тож дбати про порядок у ній має кожен особисто: а) це щорічне проведення флюорографії, наприклад, зроблена 28.08.09 р. ФГ дійсна до 28.08.10 р. і потрібно робити її повторно; б) обов’язкове щеплення проти дифтерії та правцю у 18 років як завершення дитячої вакцинації, яку розпочинали з 3-місячного віку. Вакцина вітчизняного виробництва, шприці разові – окремий кабінет, де все зберігається і де проводиться ревакцинація; в) обов’язкова явка на комплексний медогляд на І та ІІІ курсах. На сьогоднішній день 5 студентів-першокурсників ІХФ та 5 студентів ФАКС проігнорували цей закон співпраці лікар – студент. Тобто, 10 із 716 студентів першого курсу не з’явилися на медогляд, 27 осіб забрали мою звітну документацію і тримають її вдома – це найгрубіша помилка, яку тільки можна собі уявити.

По-третє, під час медогляду виявляється відсоток осіб, яких з різного віку супроводжують хронічні захворювання: бронхіальна астма, хронічний холіцестит, уроджена вада розвитку серця, нирок, інші. Згідно з наказами МОЗ України такі особи підлягають спостереженню лікаря, двічі на рік лабораторному обстеженню, раз на рік інструментальному, щорічному медогляду вузьких фахівців для виявлення хронічної патології, такої як каріозні зуби, поганий стан мигдаликів, які постійно отруюють організм своїми токсинами; коли запальні процеси проліковуються, додаткові згубні чинники впливу на організм перекриваються, зникають.

По-четверте, шановні студенти, слід чітко пам’ятати: ви вступили в доросле життя, ви самостійні у виборі того, що їсте, де купуєте їжу, з ким спілкуєтесь, чи може на вас заробити той же власник з продажу цигарок, пива, алкогольних напоїв, коноплі (гірших не називаю), комп’ютерних та кальян-клубів? Спокус багато, і завжди знайдеться заохочувач. У частині неякісного харчування – це хвороби групи кишкових інфекцій. Чітко пам’ятайте: такі хвороби, як розлади шлунку та кишківника, віспа, червінка (вірусні інфекції), ангіни лікуються в умовах стаціонару, оскільки є заразними і лікар зобов’язаний ізолювати такого студента з організованого колективу. Названі спокуси мають спільний наслідок: усе таємне з часом стає явним, і не я – природа найжорстокішим чином мстить кожному, хто не зберіг своє тіло, свій організм і посягнув на святая святих – своє здоров’я, на його унікальну систему самозахисту. Так, любов до паління, алкоголю, наркотиків, надмірна любов до сексу з часом призводить до деградації людини, ламає її долю та сім’ю. СНІД, статеві інфекції, в т.ч. торч-інфекції, можуть спричинити появу на світ нездорової дитини, що не принесе радості майбутнім батькам. Над цим треба добре задуматися: як би їм не хотілося увійти в цей дорослий світ спочатку, з нової сторінки – за законами природи час плине тільки вперед.

Я за здорове, розумне ваше майбутнє. Я за ваш здоровий організм. Безвихідних ситуацій не буває, навіть у такому розмаїтті світу з його добром і злом не будьте наївними, працюйте над собою, і нам з вами буде добре.

Л.М. Місецька, факультетський терапевт ІПСА, ФЕА, ФАКС та ІХФ