Співробітниками кафедри АЕС та інженерної теплофізики ТЕФу 2008-2009 рр. була проведена НДДКР на тему “Розроблення та виготовлення дослідного зразка автономної водонагрівальної установки нового типу з сонячним колектором на основі теплових труб” (відповідальні виконавці – с.н.с. к.т.н. Б.М.Рассамакін, с.н.с. к.т.н. С.М.Хайрнасов, с.н.с. к.т.н. Ю.В.Фрідріхсон та ін.). Головний замовник – Мінпромполітики України.

У ході виконання проекту була створена автономна та дешева конструкція водонагрівальної установки (див. фото), до складу якої входять плоский сонячний колектор на теплових трубах (площа теплопоглинаючої панелі 1,94 кв. м); бак-акумулятор (бойлер) для 95,8 л гарячої води, насосний блок, контролер для управління роботою насоса, розширювальний бак, трубопроводи та запірна арматура. Установка призначена для нагріву побутової та промислової води шляхом використання сонячної енергії та для тривалого зберігання нагрітої води.

Вода в бойлері нагрівається від 20 до 40оС (влітку) менше ніж за три години; максимальна теплова ефективність (ККД) установки становить 0,65-0,72.

Результати попередніх та приймальних випробувань показали, що цю установку доцільно використовувати самостійно для нагріву води у весняно-літньо-осінній період на всій території України та цілорічно в АР Крим. Можливим та доцільним є використання установки цілорічно для попереднього підігріву води в традиційних системах гарячого водозабезпечення та системах нагріву води в басейнах. Її можна використовувати в мотелях, кемпінгах, пансіонатах, індивідуальних будинках, санаторіях, підприємствах харчування, фермах та інших комунально-побутових, сільськогосподарських і промислових об’єктах, які споживають гарячу воду. Така установка може забезпечувати за рахунок сонячної енергії більше 70% сезонної потреби в гарячій воді.

Створена в результаті виконання НДДКР водонагрівальна установка відповідає кращим світовим зразкам по ефективності використання сонячної енергії при нагріванні води для побутових потреб, а за таким параметром, як гідравлічний опір сонячного колектора, значно переважає найбільш відомі зарубіжні аналоги, наприклад, сонячний колектор фірми “Віссман” (Німеччина).

Є.М. Письменний, декан ТЕФ д.т.н., проф.