24 грудня 2009 року на базі факультету прикладної математики пройшов День антивірусної безпеки – семінар з питань антивірусного захисту за участю фахівців із всесвітньо відомої «Лабораторії Касперського» (Москва).

На семінар були запрошені всі бажаючі і, незважаючи на складний для студентів час перед сесією, він зібрав чимало учасників. Відкрив семінар декан ФПМ І.А.Дичка, який представив гостей та відзначив актуальність теми семінару.

Основна частина семінару розпочалась з лекції про антивірусний захист Станіслава Шевченка, заступника директора департаменту досліджень та розробки ЗАТ «Лабораторія Касперського», керівника проекту «Антивірусна школа». Шановний гість з Москви розповів присутнім про атаки на комп’ютерні мережі, в першу чергу, на соціальні мережі («В контакте», «Одноклассники» тощо), про спам, який розсилається в них, навів статистику атак на соціальні мережі.

Наступним виступаючим був Олександр Адамов, керівник антивірусної лабораторії ТОВ «Лабораторія дизайн та тест» (Харків). Він розповів про Conficker Kido – один з найнебезпечніших з відомих на сьогоднішній день комп’ютерних вірусів (черв’яків). Шкідлива програма була написана на Microsoft Visual C++ і вперше з’явилася в мережі 21 листопада 2008 р. Вона атакує операційні
системи сімейства Microsoft Windows (від Windows 2000 до Windows 7 і Windows Server 2008 R2). На січень 2009 вірус вразив 12 мільйонів комп’ютерів по всьому світі. 13 січня 2009 компанія Microsoft обіцяла 250 000 доларів за інформацію про творців вірусу. Оскільки вірус постійно мутує, то небезпека від його роботи залишається і сьогодні, тому, як зазначив Олександр Адамов, обов’язково треба постійно оновлювати систему та антивірусні бази. 

Доповідачі також розповіли про технології розробки антивірусного програмного забезпечення та представили хронологію розвитку програмних продуктів Kaspersky Antivirus та Kaspersky Internet Security з версії 3.х по 10.х.

Остання частина семінару була проведена пані Маргаритою Бакіною, яка представляє освітній проект «Антивірусна школа – нове джерело ІТ-знань». Цей проект «Лабораторії Касперського» розрахований на школярів та студентів і спрямований на підвищення грамотності підростаючого покоління в питаннях інформаційної безпеки та сучасних ІТ-технологій. Пані Бакіна розповіла, яким чином можна потрапити до Антивірусної школи та в майбутньому стати співробітником компанії «Лабораторія Касперського».

Потрібно відзначити, що захід виявився дійсно цікавим та корисним. На завершення всі учасники семінару отримали подарунки: картки з безкоштовною ліцензією на Kaspersky Internet Security 2010 тривалістю 3 місяці. А трьом найактивнішим учасникам випала нагода сходити на перегляд фільму «Аватар» до 3D-кінотеатру IMAX разом з шановними гостями.

Але ж головне, звичайно, не подарунки, а інформація, яка дозволить якщо не володіти світом, то хоча б захистити свій комп’ютер від атак шкідливих програм.

fpmФакультет прикладної математики НТУУ «КПІ», ЗАО "Лаборатория Касперского" (Москва), ООО "Лаборатория Дизайн и Тест" (Харків) 24 грудня 2009 р. запрошують студентів, аспірантів та викладачів на "День антивірусної безпеки"

Програма семінару:

10:30 – відкриття семінару

10:30-13:00 – відкрита лекція:

  • Обзор компьютерных угроз в Интернете;
  • Рассказ о работе антивирусных лабораторий в Москве и Харькове;
  • Образовательные проекты Лаборатории Касперского: векторы сотрудничества с ВУЗами, преподавателями, студентами и абитуриентами.

13:00-14:00 – перерва;

14:00-16:00 – круглий стіл.

Учасники:

  • Станислав Шевченко, зам. директора департамента исследований и разработки, руководитель проекта «Антивирусная Школа», ЗАО «Лаборатория Касперского», Москва;
  • Олександр Адамов, керівник антивірусної лабораторії, ООО «Лаборатория дизайн и тест», Харків;
  • Володимир Хаханов, декан факультету комп’ютерної інженерії та управління, ХНУРЕ, Харків;
  • Іван Дичка, декан факультету прикладної математики, НТУУ «КПІ»;
  • Володимир Тарасенко, зав. кафедрою СКС ФПМ, НТУУ «КПІ»;
  • Представники регіонального офісу «Лаборатория Касперского», Київ.

Місце проведення семінару: кімн. 155, корп. 1,
круглий стіл - лаб. 107, корп. 15.

Запис на семінар: 16-22 грудня 2009 р., кімн. 91, корп. 15.

Руслан Козачок, студент ФПМ