Науковий семінар “Системні дослідження в науках про Землю, в економіці та суспільстві” відбувся 30 січня в НТУУ “КПІ”. Він зібрав визнаних фахівців різних наукових напрямів для обговорення нових проблем системного аналізу та інформаційних технологій і обміну досвідом використання отриманих результатів для вирішення актуальних практичних проблем. Було розглянуто коло питань, пов’язаних з розробкою і дослідженням теорії та практики системного аналізу, прийняття рішень, стратегічного планування, проектування, виробництва та експлуатації складних взаємозалежних систем різного призначення, що функціонують в умовах невизначеностей, множини конфліктуючих цілей і ризиків.

Старостенко В.І.Жваві дискусії та обговорення викликали доповіді: академіка НАН України І.В. Сергієнка “Розвиток інформатики та системних досліджень в Україні: історія, сучасність, перспективи”,  академіка НАН України М.3. Згуровського “Участь Інституту прикладного системного аналізу МОН України та НАН України у вирішенні актуальних проблем держави та міжнародній кооперації з системних досліджень”, академіка НАН України В.І. Старостенка “Системний підхід до захисту важливих об’єктів від небезпечних природних явищ”, члена-кореспондента НАН України В.І. Лялька “Система космічного аудиту балансу парникових газів”, академіка НАН України В.М. Кунцевича “Інваріантні множини лінійних і нелінійних дискретних систем з обмеженими збуреннями”.

Присутні також переглянули фільм про ІПСА – навчально-науковий комплекс “Інститут прикладного системного аналізу” Національної академії наук України й Міністерства освіти і науки України, створений і очолюваний М.З. Згуровським. Під його керівництвом також створено Світовий центр даних “Геоінформатиaка і сталий розвиток”, що спеціалізується в геоінформатиці в галузі глобального моделювання процесів сталого розвитку й оцінювання глобальних загроз для безпеки і якості життя людей. У 2008 р. в ІПСА розпочато підготовку фахівців за спеціалізацією “Сталий розвиток та державне управління: глобальний і регіональний контексти”.

Присутні також отримали книгу “Тернистий  шлях  до  відродження” М.З. Згуровського, де зібрано його  статті та інтерв’ю, опубліковані в періодичній пресі. Книга вийшла в серії “Бібліотека газети “Дзеркало тижня”. Аналіз суперечливих подій сьогодення, шляхи відродження України в майбутньому, становлення вищої технічної освіти в нашій країні, вивчення успішного досвіду та величних здобутків людей, які змінили світ, – ось далеко не повний перелік проблем, порушених у книзі. Окремий розділ присвячено історії, сучасному стану і перспективам розвитку авіабудування в нашій країні.


Кунцевич В.М.Лялько В.І.

Інф. “КП”

Дата події