В Америці, за даними Національного центру статистики, синусити стали найпоширенішими хронічними захворюваннями. Майже кожна восьма людина хвора або перехворіла на синусит. Із них кожен третій приходить на прийом уже із запущеною, хронічною формою захворювання.

Чому так відбувається? А все дуже просто – синусит може починатися і проявлятися у формі найзвичайнішого і нешкідливого на перший погляд нежитю. Нежить минає, потім через деякий час з’являється знову, проте ми вже не надаємо цьому особливого значення. А іноді синусити супроводжуються сильним головним болем, який може завдавати страждань роками. Інколи хронічні синусити розвиваються внаслідок неправильного лікування нежитю. Ну нехай собі тече з носа – навіщо йти до лікаря, говоримо ми собі й беремо “відпо­відальність” за лікування на себе (насправді це не відповідальність, а повна безвідповідальність). Забиваємо ніс судинозвужувальними  краплями, отримуємо видимий ефект і … “заганяємо” хворобу всередину.

Причинами гострого та загострення хронічного процесу в синусах найчастіше бувають гостре респіраторне захворювання, грип, переохолодження, травми, а також якщо відтоку із пазух перешкоджають поліпи, гіпертрофія носових раковин, викривлення переділки носа, а також захворювання зубів (особливо верхніх). Тому не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся до лікаря.

Чим раніше ви звернетеся по допомогу, тим легшим буде перебіг захворювання.

І.О.Боровська, ЛОР лікар І п/в