Уже традиційно кожного року найактивніші члени Наукового товариства студентів і аспірантів беруть участь у різноманітних міжнародних молодіжних освітніх та наукових заходах – конференціях, семінарах, зльотах, які стають вікном у великий світ великої науки для починаючих науковців, і в одночас – калейдоскопами незабутніх вражень та цікавих знайомств. Протягом літа та осені 2009 р. представники НТСА в рамках таких заходів побували в дивовижних європейських містах Варшаві, Вільнюсі та інших містах.

V Міжнародна конференція KORSD (Knowledge-based technologies and Operation Research Methodologies for Strategic Decisions of Sustainable Development) відбулась 30 вересня – 3 жовтня 2009 року у Вільнюсі (Литва) в Інституті математики та інформатики. Конференція була присвячена актуальним проблемам сталого розвитку: стабільне виробництво та його моделювання в транспорті, промисловості та економіці, інформаційні технології для стабільного виробництва, криза нестійкого виробництва та шляхи її запобігання, оцінка глобальних кліматичних змін тощо.

У конференції взяли участь понад півсотні науковців та професорів з Австрії, Італії, Бельгії, Швеції, Португалії та навіть з таких віддалених країн, як Мексика, Австралія, В’єтнам. На конференцію прибула й українська делегація – представники НТСА КПІ. У своїх виступах доповідачі піднімали питання сталого розвитку європейських країн, проблеми країн третього світу, пропонували розв’язання цих проблем за допомогою ІТ-систем. Наша делегація також мала можливість розповісти учасникам конференції про останні дослідження в галузі сталого розвитку, які проводяться Світовим центром даних з геоінформатики та сталого розвитку, що діє на базі НТУУ «КПІ».

Наукове товариство студентiв та аспiрантiв НТУУIV Літня школа «Новітні технології в галузі гібридних двигунів – нетрадиційні джерела енергії» пройшла з 19 по 27 липня у Варшавській політехніці. У рамках літньої школи учасники взяли участь у практичних заняттях з основ технологій гібридних двигунів, методів моделювання батарей, цифрового керування двигунами тощо. Дуже яскравою стала культурна програма школи: екскурсія по Варшаві та квест вулицями польської столиці, подорож до міста Торунь, батьківщини Миколи Коперника, відвідини музеїв, а також численні конкурси, ігри, змагання та вечірки. Подорож до Польщі стала для делегатів НТСА чудовим практикумом з англійської, французької, німецької та, звісно, польської мов.

Інформаційний відділ НТСА НТУУ «КПІ»